Blog Last van denkbloakkades - verkeersbord rotonde met poppetje erin

Last van denkblokkades? Zo draai je je gedachtes om!

Heb je soms ook van die belemmerende gedachtes zoals, ik ben niet creatief, dit gaat me toch niet lukken of ik mag geen fouten maken?

Misschien kun je je het moment herinneren dat zo’n gedachte bij je opkwam. Hoe voelde je je daarna? Moedeloos? Dat is niet zo gek, want dit soort gedachtes zijn ware energieslurpers die onze creativiteit blokkeren.

Ik kan me goed herinneren, dat ik vroeger op school niet snel een idee of voorstel durfde uit te voeren. Mijn overtuiging was dat ik geen fouten mocht maken. Dus als er in de klas om ideeën werd gevraagd, begon ik heel hard na te denken. Ik hoopte erop dat op een gegeven moment het geniale idee mij te binnen zou schieten en dat dan iedereen versteld zou staan als ik dat idee deelde. Helaas gebeurde dat meestal niet. Niet omdat ik geen leuke ideeën had, maar omdat ik alle ideeën al in mijn hoofd beoordeelde als niet geniaal genoeg. Daarom hield ik mijn mond. Zo belemmerde ik mezelf. Na afloop van zo’n les voelde ik me vaak gefrustreerd. Anderen kregen applaus voor een idee dat ook al door mijn hoofd spookte, maar wat ik niet durfde te uitten.

Belemmerende gedachtes hebben te maken met je overtuigingen, waarden en je opvoeding

Als je vaak hebt gehoord dat je niet creatief bent dan geloof je dat. Als je vaak tegen jezelf zegt ” ik kan dit niet.. of ik mag alleen met hele goede ideeën komen ” dan wordt dat je vaste overtuiging. Als je waarde perfectionisme is dan mag je geen fouten maken. Het gevolg is, dat je jezelf vastzet in je denken. Je hersenen geloven namelijk alles wat je ze vertelt.

Zó blokkeren belemmerende gedachtes dus onze creativiteit en onze kans op succes. Maar dat hoeft niet zo te blijven! Je kunt jezelf trainen om dit te veranderen: simpel door je gedachtes om te draaien. Het klinkt eenvoudig en dat is het eigenlijk ook. Het is gewoon een kwestie van veel doen.

Deze drie stappen helpen je daarbij:

1. Ga rustig zitten en denk even na over welke belemmerende overtuigingen je hebt. Schrijf een aantal van die gedachtes op;
2. Draai nu alle gedachtes een voor een om en formuleer positief zonder oordeel. Stel je belemmerende gedachte is: ik mag alleen mijn goede idee uiten, dan schrijf je op: ik mag alleen mijn slechte ideeën uiten. Nu verwijder je nog het oordeel en dan krijg je: ik mag mijn ideeën uiten. Zeg deze zin hardop en voel wat dat met je energie doet.
3. Herhaal deze zin nu zo vaak mogelijk tegen jezelf.

Je zult ervaren dat je hersenen ook nu weer geloven wat je ze vertelt!