Ken je het Remeiland in Amsterdam? Een bijzonder restaurant in het westelijke Havengebied aan het einde van de Haparandadam. De naam Haparandadam spreekt al tot de verbeelding. Probeer het maar een paar keer snel achter elkaar te zeggen.
Het REMeiland is een voormalig platform dat in de Noordzee stond en dienst deed als radiostations voor onder andere Radio Veronica. Een paar jaar geleden werd het omgebouwd tot restaurant waar je op hoogte heerlijk kunt eten en genieten van het water en de weidse uitzicht om je heen. En dat deed ik laatst. En terwijl ik aan tafel zat en gefascineerd naar buiten keek zag ik een fantastische wolk en nam de foto die je rechts ziet.
De volgende dag plaatste ik de foto op twitter en vroeg: “wat zie jij?” Ik kreeg als antwoord “een wolk”.
Hmm, dacht ik dat klopt natuurlijk. Ik zie echter nog meer. En hier komt nu een uitnodiging voor jou. Kijk goed na de foto en laat je fantasie de vrije loop. Wat zie je?
Toen ik deze tweede vraag ook weer op twitter stelde kreeg ik opeens andere reacties: “een kogelvis, een vis met het gezicht van een man, een wolk die wordt aangestuurd door rechts, een koe die op zijn rug ligt, Yoda én profil” werd er geroepen.
Dit voorbeeld toont aan, dat als je fantasie geprikkeld wordt je anders gaat kijken. En dan zie je ineens meer dan een wolk. Dit is een eenvoudige oefening in verbeeldingskracht.
Verbeeldingskracht is een belangrijke vaardigheid bij creatief denken. We hebben verbeeldingskracht nodig om uit te stijgen boven de realiteit. Verbeeldingskracht geeft ons namelijk de ruimte om op zoek te gaan naar nieuwe vormen van kijken en denken. In je fantasie is tenslotte alles mogelijk. Verbeelding is de basis voor inspiratie en nieuwe ideeën en speelt een belangrijke rol in het leervermogen van de mens. Verbeeldingskracht kunnen we daarom zien als de basis van innovatie en ontwikkeling.
Maar hoe werkt dat dan, vraag je je nu misschien af? Nou, het werkt eigenlijk heel eenvoudig. Door onze verbeeldingskracht te gebruiken zorgen wij ervoor dat onze hersenen nieuwe verbindingen aanmaken. Een wolk is geen wolk meer maar een koe op z’n rug. Door op deze manier je heersenen te prikkelen worden er steeds nieuwe verbindingen aangemaakt en wordt je denken flexibel. Probeer het rustig uit, je zult versteld staan dat je steeds sneller nieuwe vormen herkent, daar waar je eerst alleen een wolk zag. Ik ben er trouwens van overtuigd dat deze eenvoudige oefening je ook inspireert tot nieuwe ideeën. Een kogelvis en Yoda uit Starwars zijn tenslotte prachtige inspiratiebronnen.
Zo zie je maar weer, inspiratie is gratis en goede ideeën hangen gewoon in de lucht.