Blog Haal nieuwe ideeën uit je vakantie - boekomslag Put down that map and get wonderfully lost

Haal nieuwe ideeën uit je vakantie

“Nee, ik wik niet weer naar dezelfde camping,” riep mijn vriendin gisterenavond bij het bespreken van haar  vakantieplannen. Haar kinderen en man houden er wel van, maar zij wil liever iets nieuws ontdekken.

Gelukkig kunnen we weer voorzichtig op reis. Voor wie de grens overgaat begeeft zich dikwijls op onbekend terrein en wordt geconfronteerd met andere gebruiken en gewoontes. Ik zelf vind het heerlijk om te ontsnappen uit de dagelijkse routine en geniet ervan om nieuwe indrukken op te doen. Misschien heb jij dat ook? Op vakantie doen we wat velen van ons in het dagelijkse leven lastig vinden. We doorbreken graag onze eigen routines en geven het toeval de kans. We wijken bereidwillig af van ons pad, stoppen zo maar bij dat leuke onbekende plaatsje om daarna per toeval te ontdekken dat de zus van de ober in dat romantische restaurant een geweldige B&B runt en besluiten spontaan te blijven.

Wist je dat veel ontdekkingen bij toeval zijn ontstaan en niet het gevolg zijn van jarenlang denkwerk? Neem bijvoorbeeld de post-it’s. De bekende notitievelletjes zijn per toeval uitgevonden omdat Arthur Fry zich ergerde aan boekenleggers die steeds maar uit zijn kerkgezangboek vielen. Op zoek naar een oplossing kwam hij per toeval uit bij een collega die een lijm had uitgevonden dat sterk genoeg was om op oppervlakken te hechten maar geen lijmresten achterliet. Zie zo, zijn probleem was opgelost.

Het toeval gebruiken is een mooie kans om tijdens je vakantie aan nieuwe ideeën te komen. Aan een belangrijkste voorwaarde voor creatief denken is op reis immers al voldaan: je staat open voor het onbekende. Heb je een vraagstuk waar je nieuwe oplossingen voor zoekt dan kun je als volgt aan de slag. Als je op Schiphol staat of elders bij de grens, geef je brein dan deze opdracht:

‘Ga op zoek naar waardevolle ideeën.’

 Met deze kansgerichte focus trek je toevallige ontdekkingen die je als inspiratie kunt gebruiken, als een magneet naar je toe. Je zult zien dat je door je focus anders gaat kijken en luisteren. Dat komt doordat je brein na de opdracht bezig is om waarnemingen anders te filteren. Hierdoor zie je ineens dingen die anders verborgen voor je waren gebleven. Misschien herken je dit: toen ik voor het eerst zwanger was zag ik plotseling overal zwangere vrouwen. De stad bleek er vol mee te zitten, maar dat had ik eerder niet waargenomen. Wij zien dus wat we willen zien, waar onze focus op gericht is. En daar kun jij je voordeel mee doen. Laat je inspireren door wat er op je pad komt.

Ik weet zeker dat je met talloze nieuwe ideeën terugkomt. Laat je even weten wat je ideeënoogst is?

Ik wens je een veilige en inspireerde vakantie.