Blog vindingrijk - volle ruimte met veel spullen aan het plafond en een bordje met daarop Mind your head

Vindingrijk

“Het beste loopt u eerst naar schuur 1 en bekijkt onze film, dan weet u hoe alles hier is gekomen,” zei de dame achter de kassa in het Juttersmuseum op Texel. En dat deden wij. Zittend in het schemerdonker keken en luisterden we naar het verhaal van Klaas Uitgeest. Hij vertelt gedreven en met Texelse tongval over de bonte collectie die hij en zijn broer in meer dan 70 jaar bij elkaar hebben gejut. “Je gaat voor het avontuur, “zegt Klaas, “je weet nooit wat je tegenkomt en vraagt je steeds af, wat is het en wat kan ik ermee? En ja, als je dan weer iets raars vindt, dan slaat je fantasie met je op hol, je bedenkt de mooiste verhalen.” Hij raakt er niet over uitgepraat lijkt het wel. Ik begrijp dat jutten een passie is. Maar ook dat het leeft van avontuurgeest en verbeeldingskracht.

Laat dat nu belangrijke vaardigheden zijn die een creatieve denker nodig heeft. Want jutten kun je ook prima in het dagelijkse leven gebruiken om nieuwe ideeën te bedenken. En dat gaat zo:

Stel, je zoekt een oplossing voor een probleem of uitdaging. Je vraagt je bijvoorbeeld af: hoe kunnen we van de 50ste verjaardag van Pieter een avontuurlijk feest maken? In plaats van boven een leeg vel papier te hangen en te wachten tot de inspiratie je kust, ga je de straat op. Je hebt je vraag in je hoofd, dat is tenslotte je doel. Kijk nu goed om je heen en laat je inspireren door alles wat je ziet. De reclameposter met een Caribische eiland, de racefietsers die je inhalen, de ijscoman, de klanken van het pianospel uit een open raam. Vraag je bij alles af, wat kan ik er mee en op welk idee voor het feest brengt het me? Ga niet oordelen maar accepteer elk idee. Door te snel te oordelen beperk je je gedachtestroom.
Ik ben ervan overtuigd dat je naar een korte wandeling met tientallen ideeën naar huis gaat. Vergeet trouwens niet alle ideeën op te schrijven.

Hetzelfde kun je natuurlijk ook doen in een museum, een supermarkt, een bos, een dierentuin enzovoort. Inspiratie is tenslotte overal te jutten. Je moet wel goed om je heen kijken.
Ik wens je een geweldig feest!

Wie meer wil weten over straatjutten kan terecht op de site van Richard Stomp straatjutten