We zitten op onze stoel en kijken een beetje ongemakkelijk voor ons uit, staren op het beeldscherm van onze smartphones of bladeren ongeïnteresseerd door een tijdschrift. Alles om de tijd te doden in de wachtkamer bij de huisarts. Dan gaat de deur open en een vrouw met een meisje van een jaar of drie komt binnen. Het kind kijkt om zich heen en ontdekt de speeltafel. Zij loopt er naartoe en begint direct te spelen met wat er ligt, een paar blokken lego en een poppetje. Ze lacht en is helemaal verdiept in haar spel. Het is niet duidelijk waar het om gaat, maar niemand die dat gek vindt.
Grappig, denk ik, kinderen spelen altijd en overal. Het is hun natuurlijke behoefte. Spelenderwijs ontdekt een kind de wereld. Spelen is essentieel voor een gezonde, mentale ontwikkeling. Het spel is een vrije ontwikkelruimte waarin een ieder alles en iedereen kan zijn. Een ruimte waar waarheid en fictie, heden en toekomst, feiten en fantasie door elkaar heen lopen en creativiteit de vrije hand krijgt. In het spel is the sky the limit.
Onderzoek heeft uitgewezen dat we 30% creatiever worden door te spelen. Hoe komt dat? Als je speelt ben je niet bezig met een resultaat. Je geeft je over aan het hier en nu en de lust van experimenteren. Het mooie is dat kleine kinderen niet te snel oordelen. Bij alles wat ze zien vragen ze zich eerst af, wat is het en wat kan ik ermee? Vervolgens verkennen ze de mogelijkheden. Hun verbeeldingskracht kent geen grenzen. Een verhuisdoos wordt een ruimteschip, een huis of een boot. Door zonder oordeel naar iets te kijken worden de mogelijkheden enorm vergroot en is er ruimte voor steeds nieuwe ideeën.
Tegenwoordig is creatief en innovatief denken een van de kernkwaliteiten die een succesvol bedrijf nodig heeft om zich te kunnen onderscheiden in de markt. Hoe kan het dan dat er in veel bedrijven zo weinig ruimte is om te spelen op het werk? Spelen voor volwassenen wordt nog steeds gezien als onproductief en kinderachtig. Het hoort niet bij serieus ondernemen. Toch zie je dat juist grote succesvolle bedrijven, zoals bijvoorbeeld google hun mensen ruimte geven om te spelen op de werkplek. Zij hebben begrepen dat vrije ontwikkelruimte belangrijk is om de creativiteit op te wekken die nodig is om te kunnen vernieuwen. Dat doen ze bijvoorbeeld door fysieke speelplekken op de werkplek te creëren. Het reclamebureau KesselsKramer is hier ook een mooi voorbeeld van.
Als je nu denkt, allemaal leuk en aardig maar ik kan toch mijn kantoor niet zo een, twee, drie ombouwen geef ik je graag 3 tips waarmee je spelenderwijs creativiteit op het werk verhoogt:
- Je hoeft niet gelijk een kasteel of glijbaan op kantoor te laten bouwen, want spelen kun je overal. Doe eens een kaartspel samen met collega’s en bedenk gekke prijzen. Zet speelgoed neer of voorwerpen die niets met je werk te maken hebben. Een bak met lego, een plastic konijn, spelletjes.
- Trek zo nu en dan eens een uurtje uit om te spelen. Veel mensen hebben een middagdipje, dat is bijvoorbeeld een ideaal moment. Teken iets, bouw iets, speel met stenen. Geef je helemaal over aan het spel, het gaat om het proces en niet om het resultaat.
- Experimenteer met voorwerpen die je op kantoor tegenkomt. Begin met de vraag, wat kan ik hier (nog meer) mee. Bedenk alleen of samen met collega’s zoveel mogelijk gekke toepassingen. Durf wild te denken en oordeel niet. Laat je hersens lekker in de speelstand komen.
Ik wens je veel speelplezier!