Teamcoaching en het belang van investeren in teamontwikkeling - groep lachende mensen met de handen op elkaars handen

Ga je goed of ga je verder? Waarom je als teamleider moet investeren in teamontwikkeling

Als teamleiders ken je waarschijnlijk de delicate balans tussen “goed genoeg” presteren en streven naar voortdurende verbetering. In de drukte van alledag ben je echter vaak in een situatie waarin je al blij bent met de huidige prestaties van je team. Jullie hebben drukke agenda’s, strakke deadlines en dagelijkse uitdagingen die de aandacht opeisen. Maar hier is de vraag, wil je alleen dat jullie goed gaan, of wil je dat je team verder gaat en groeit?

Teamontwikkeling is een cruciaal aspect van leiderschap

Teamontwikkeling is een cruciaal aspect van leiderschap dat vaak over het hoofd wordt gezien of uitgesteld vanwege de drukte van het dagelijkse werk. Je bent misschien niet echt ontevreden met de huidige resultaten van je team, het knelt nog niet maar af en toe zie je toch wat gedoe opkomen. Als teamcoach word ik vaak pas erbij gevraagd als het gedoe opgelopen is, als er eilandjes zijn ontstaan of meningsverschillen hebben geleid tot conflicten. Vasthouden aan bestaande patronen zonder te investeren in groei, leidt bovendien tot het risico om achter te blijven in een steeds veranderende omgeving.

Wat levert het op?
Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom het tijd is om na te denken over investeren in de ontwikkeling van je team, zelfs als je denkt dat ze het goed doen:

  • Voorkomen van stagnatie 
  • Flexibel in kunnen spelen op uitdagingen
  • Talentbehoud
  • Verhoogen van de efficiëntie in de samenwerking 

Hoe pak je het aan?
Je vraagt je nu misschien af hoe jij als teamleider kunt investeren in teamontwikkeling te midden van de drukte van het dagelijkse werk? Hier zijn enkele suggesties:

  • Tijd blokken: Blokkeer regelmatig tijd in je agenda voor teamontwikkelingssessies en besprekingen. Dit toont aan dat het een prioriteit is en stuurt een krachtig signaal naar je teamleden.
  • Duidelijke doelen: Bepaal welke specifieke vaardigheden of competenties je team moet ontwikkelen en stel duidelijke doelen om die doelen te bereiken.
  • Mentorschap en coaching: Moedig teamleden aan om mentorschappen en coaching te zoeken, zowel intern als extern. Dit kan hun persoonlijke en professionele groei versnellen.
  • Open cultuur: Creëer een cultuur waarin open gesprekken en eerlijke feedback wordt aangemoedigd en gewaardeerd. 
  • Continue leren: stimuleer leren van elkaar en anderen in je team. Laat teamleden in buddy groepen werken of breng ze eens in contact met andere teams of organisaties die succesvol zijn in vergelijkbare domeinen. Dit kan nieuwe perspectieven en ideeën opleveren.

Het is begrijpelijk dat je als teamleider te maken hebt met drukte en dagelijkse verantwoordelijkheden. Maar onthoud dat investeren in de ontwikkeling van je team niet alleen goed is voor hun groei, maar ook voor het succes en de veerkracht van je organisatie op lange termijn. Dus, ga je goed of ga je verder? De keuze ligt bij jou, en het antwoord kan het verschil maken tussen gewoon goed zijn en uitblinken in de toekomst.