Training op maat begeleiden van vrijwilligers

Hoe motiveer ik een vrijwilliger? Hoe maak ik goede afspraken met een vrijwilliger? Hoe zorg ik ervoor dat mijn vrijwilligers in hun kracht komen te staan?

Tegenwoordig wordt in veel maatschappelijke organisaties samengewerkt met vrijwilligers. Denk aan de zorg, welzijn, bibliotheken of musea. Voor beroepskrachten, werkzaam in deze organisaties, betekent deze ontwikkeling een verschuiving van hun rol. Hun taak wordt minder uitvoerend en richt zich meer op het motiveren en faciliteren van vrijwilligers.

Daar hoort een begeleidingsstijl bij die uitgaat van gelijkwaardigheid en die de vrijwilliger ondersteunt. Zo bereikt de professional dat vrijwilligers betrokken zijn bij je organisatie én dat zij bevlogen hun taak uitvoeren. Bij vrijwilligers draait tenslotte alles om intrinsieke motivatie. Maar ondanks alle kennis is het begeleiden van vrijwilligers soms lastig; wat bij de een werkt, werkt namelijk niet altijd ook bij de ander. Begeleiden van vrijwilligers is maatwerk

De training voert langs de achtergronden van coachend leidinggeven en motiveren. Deelnemers vergroten op een praktische manier hun kennis en vaardigheden in leidinggeven.

In anderhalve dag:

  • Maken deelnemers kennis met 4 stijlen van begeleiden
  • Ervaren deelnemers welke stijl het beste past bij de competenties (het kunnen) en de motivatie (het willen) van een vrijwilliger
  • Gaan deelnemers in praktijksituaties en bij voorkeur aan de hand van eigen casuïstiek actief oefenen met alle vier begeleidingsstijlen
  • Ontvangen deelnemers feedback, handvatten en tips om te kunnen groeien in hun leiderschap
  • Oefenen deelnemers in de terugkombijeenkomst met lastige situaties uit hun eigen praktijk en verdiepen hun kennis en vaardigheden.

Beknopte theorie wordt afgewisseld met veel oefenen. Luchtige energizers tussendoor zorgen voor energie en plezier.

De training heeft ervoor gezorgd dat ik meer stilsta bij de 4 stijlen die je kunt inzetten bij het werken met vrijwilligers. Ik merk dat de samenwerking hierdoor zowel voor mij als voor de vrijwilliger prettiger en succesvoller verloopt.

Deelnemer training Bibliotheek AanZet

Benieuwd naar deze training? Bel, mail of app me voor meer informatie!